Bazı meslek dallarında iş yeri açabilmek için ustalık belgesi isteniyor. Deneyimin zorunlu olduğu meslek dalları ile ilgili ustalık sertifikası eğitimleri düzenliyor ve şartları tutanların bu eğitimlere katılmalarına yardımcı oluyoruz. Sertifika eğitim seçeneklerini ve içeriklerini inceleyenler, başvuru işlem aşamaları ile başvurularını yapabiliyor. Eğitimin amacı, katılımcıların, seçtikleri meslek alanındaki becerilerini ve mesleki bilgilerini geliştirme fırsatının elde edilmesidir. Eğitim içerikleri ve süresi, meslek dallarına göre değişiklik gösteriyor. Ustalık sertifikalarının alınabilmesi için katılımcıların belirli bir deneye sahip olması gerekiyor. Bunun için öncesinde çıraklık, kalfalık gibi eğitimleri tamamlaması gerekiyor.
Mesleki deneyimin gerektirdiği alanlarda çalışmak ya da iş yeri açmak isteyenlerin, ustalık sertifikasına sahip olması gerekiyor. Her meslek dalına göre hazırlanan eğitimlerimize, mesleki alanda çalışan ve belirli bir deneyime sahip olanlar başvurabiliyor. o Çıraklık eğitimini tamamlayanlar, o Bir meslek alanında belirli süre çalışmış olanlar, o Mesleki yeterlilik belgesine sahip olanlar, o Yeni meslek sahibi olmak isteyenler, Verilecek olan eğitimlerin içeriklerini anlamak ve becerileri geliştirebilmek için o iş alanında ön bilgilere sahip olmak gerekiyor. Her meslek dalı için çıraklık, kalfalık, ustalık aşamaları uygulanır. Meslek dallarına göre ustalık sertifikası eğitimleri, meslek dalının özelliklerine göre uygulamaları ya da online olarak veriliyor.
Mesleki kariyerini geliştirmek ve yeni iş imkanlarının değerlendirilebilmesi için ustalık sertifikasına sahip olmak gerekiyor. Sertifika eğitimlerinin amacı, kişinin o meslek alanındaki bilgi ve becerilerini geliştirmesini ve ileri seviyeye taşıyabilmesini sağlamaktır. Eğitimin amacı, kişinin kariyerinde dönüm noktası oluşturmak ve iş bulma şansını, alacağı ücretin artırılmasını sağlayacaktır. Sertifika sahibi olanlar, mesleklerini profesyonel olarak yapacak ve sektörde uzman olarak tanınacaktır. Eğitim içeriklerini takip eden ve sertifika sınavında başarılı olanlar, meslekleri ile ilgili yenilikler ve gelişmeler hakkında bilgi sahibi olacaktır. Eğitimlerimizin amacı, katılımcıların, mesleklerinde üst seviye bilgiye sahip olmasını sağlamak ve daha kaliteli işler yapmalarına yardımcı olabilmektir. Ustalık Sertifikası Eğitim İçerikleri Nelerdir? Ustalık sertifikalarından faydalanmak isteyen ve eğitimlere katılacak olanlar, eğitim içeriklerini inceleyebiliyor. Meslek dalında uzmanlığını artırmak ve kanıtlamak isteyenler, sertifika eğitimlerine katılıyor.
Mesleklere göre değişen eğitim içeriklerinde genelde şu başlıklar yer alıyor;
o Meslek ile ilgili tanımlar, o Sektörün gelişimi ve tarihçesi, o İş sağlığı ve güvenliği, o İş kolunda kullanılan malzemeler, o Teknik beceriler, o Yönetim becerileri, o Müşteri ilişkileri, o Organizasyon ve pazarlama, Mesleklere göre özel içerikler, uzman eğitmenler tarafından hazırlanıyor. Eğitim sonrasında sınav ve değerlendirme aşaması vardır. Eğitim içeriklerini tamamlayan ve sınava katılarak sertifika alanlar, ustalık eğitimleri ile kendi işlerini kurmaya başlayacak ya da farklı alanlarda iş başvurusunda bulunabilecektir. Ustalık Sertifikası Eğitim Süresi Eğitim sürelerini, meslek türlerine ve çeşitli faktörlere göre belirliyoruz. Meslek türüne göre eğitim süresi belirlenirken, eğitimin teorik – pratik, online olması göz önünde bulunduruluyor. Ustalık sertifikasının alınmasını sağlayan eğitimler, genelde 3 ile 6 aylık sürelerde belirleniyor. Meslek dalının iş akışına ve deneyim gereksinimlerine göre içerikler özel hazırlanıyor. Buna göre eğitim süresi kısa ya da uzun olabiliyor. İnşaat sektörü gibi bazı meslek dalları için hazırlanan ustalık sertifika eğitimlerinin süresi 3 – 4 ay olabilirken, çilingirlik, marangozluk gibi meslekler için daha kısa süreli oluyor. Eğitimlerin yüz yüze ya da çevrimiçi seçeneklerle sunuluyor olması da eğitim sürelerini doğrudan etkiliyor. Ustalık Sertifikası Alma Şartları İş kolunda usta olabilmek için mesleki eğitimlerin tamamlanması ve sertifika alınması gerekiyor. Birçok meslek dalı sertifikayı zorunlu tutuyor.
Ustalık sertifikasının alınabilmesi için belirlenen şartlar arasında şunlar yer alıyor;
o Belirli süre sektörde çalışmış olmak, o Çıraklık ve kalfalık eğitimlerini tamamlamış olmak, o İlgili meslekle ilgili eğitim almış olmak, o Verilen eğitim sonunda, sertifika sınavında başarılı olmak, Gerekli şartları öğrenmek isteyenler, resmi web sitemizi inceleyebilir, iletişim bilgileri ile irtibat kurarak, gerekli şartlar, eğitim başvuru işlemleri ve içerikler hakkında bilgi sahibi olabilir. Sertifika eğitimleri, meslek türüne göre 3 ila 6 ay arasında sürdüğü için katılımcılar, başvurularını ona göre yapabiliyor. Ustalık Sertifikasının Sunduğu İş İmkanları Nelerdir? Ustalık sertifikalarına sahip olanlar, hangi meslekle ilgili sertifika almışsa, o meslek dalındaki işletmelere, iş başvurusunda bulunabilecektir. Bazı meslek dallarında kendi iş yerinizi açabilmeniz için ustalık sertifikasına sahip olmanız gerekiyor. Eğitimi başarı ile tamamlayanlar, sertifikalarını aldıktan sonra kendi işlerini kurabilecektir. Sertifika eğitim konusu olan sektörde çalışanlar, sertifikaları ile üst düzey pozisyonlarda yer alabilecektir. Sektörde çalışanlar, deneyimlerini sertifika ile ispatlayacak ve maaşlarının yükselmesini sağlayacaktır. Kişinin, kendi iş alanındaki kariyerinin yükselmesini sağlayacak ve mesleki itibarını artıracaktır.
Eğitimlerimiz sonrasına alacağınız ustalık sertifikalarınız, Türkiye’de geçerlidir. Bazı mesleklerle ilgili verilen sertifikalar, uluslararası geçerliliğe sahiptir ve yurtdışında da kolay iş bulmanıza yardımcı olur. Sertifikaların geçerlilik durumları, ülkelere göre farklılık gösterebiliyor. Ustalık Sertifikası Almak Zor Mu? Bir işte ustalık seviyesine yükselebilmek için belirli bir mesleki deneyim ve tecrübenin olması gerekiyor. Ustalık sertifikası almak için öncelikle mesleki deneyimin olması ve eğitimlere katılmak gerekiyor. Zorlu bir süreçtir ve sunulan eğitimleri takip etmek, eğitim sonunda yapılan sınavda da başarılı olmak gerekiyor. Sınavda başarılı olabilmek içinde, ortalama 70 puan ve üzerinde almak gerekiyor. Başarısız olanlara sertifika verilmiyor.