Bizi Takip Edin

Eğitim İçeriği

  • Arıcılık Eğitimi Sertifikası

Ülkemizde arıcılık yapmak isteyen ya da bununla ilgili merakı bulunan kişilerin alması gereken programlardan birisi olarak bilinen arıcılık eğitim sertifikası, yeni başlayan kimseler için oldukça bilgili ve faydalı bir eğitimdir.

  • Arıcılık Eğitimi Nedir? Arı kovanı bakımı ve yapımı, arıların yaşam döngüsü, arı ürünleri, bal hasadı, balın işlenmesi ve arı hastalıkları gibi konuları kapsayan arıcılık eğitimi sonucunda elde edilen arıcılık eğitimi sertifikası, hobi amaçlı arıcılık ile ilgilenen ya da ticari amaçla bu işi yapacak kişilere yönelik bir eğitim programıdır. Arıcılık eğitimi, arıcılık ile ilgili olan temel bilgi ve birikimlerin tümünü katılımcılara vermeyi amaçlar. Bu sayede katılımcılar arıların yaşam döngüsünü, arı kovanının bakımının nasıl yapılabileceğini, arı kovanlarının nasıl kurulacağını, arı mahsullerinin nasıl elde edileceğini ve arı hastalıklarının zararlarımın nasıl önleneceği gibi bilgileri öğrenirler. Arıcılık eğitimi, bu sektör içerisinde belirli bir kariyer planlaması düşünen kimseler için oldukça önemli bir fırsattır. Eğitim genellikle üniversitelerin ziraat fakülteleri, ziraat meslek liseleri ve arıcılık kurslarında verilmektedir. Arıcılık eğitimi teorik ve uygulamalı olarak gerçekleştirilir. Arıcılık ile ilgilenen her kimse için faydalı bir eğitim olarak bilinen arıcılık eğitimi sertifikası, alındığı taktirde kursu tamamlayanlar arıcılık hakkında diledikleri her türlü bilgiye sahip olarak arıcılık faaliyetlerinde bulunabilirler.

  • Arıcılık Eğitimi İş İmkanları

Arıcılık hem hobi hem de ticari amaçlı yapılabilecek sektörlerden birisidir. Arıcılık faaliyetlerinin yapılabileceği alanlara göre iş imkanlarının değiştiği bu sektörde girilecek olan iş seçenekleri şöyledir;

  • Bal Üretici Uzmanı

Arıcılık sektörü içerisinde en yaygın olan iş kolu bal üreticiliğidir. Arı kolonilerini yetiştirerek bal üretilmesine yardımcı olan bal üreticileri, hem kendi iş yerini kurabilir hem de bal üretim çiftliklerinde çalışabilir.

  • Arıcılık Danışmanı

Arıcılık yapan kimselere arıcılık hususunda gerekli bilgi ve yardımları sağlayan bu kişiler arıcılık ürünlerinin satışının yapıldığı firmalarda, arıcılık eğitimi verilen kurum ve kuruluşlarda ve arıcılık birliklerinde çalışabilirler.

  • Araştırmacı

Arıcılık alanında araştırma yapan bu kişiler arı hastalıklarının kontrolü, arı ürünlerinin kalitesi, arıların çevreye etkileri ve arıların yaşam döngüsü gibi tüm konularda araştırma yapmakla görevlidir. Arıcılık araştırmacıları araştırma kurumları ve üniversiteler gibi yerlerde arıcılık alanında çalışabilmektedir.

  • Arı Ürünleri Üreticisi

Arıcılık sektörü içerisinde bal dışında üretilen diğer ürünler; arı sütü, balmumu, propolis, polen ve apilarnil olarak bilinir. Tüm arı ürünleri üreticileri bu ürünleri üretir ve firmalara pazarlar. Kendi ürünlerini üreterek çalışabilen arı ürünleri üreticisi çeşitli firmalara girerek burada da faaliyet gösterebilir. Arıcılık sektöründe iş bulabilmek ve bir iş sahibi olabilmek için öncelikle arıcılık eğitimi almak ve arıcılık konusunda bilgi sahibi olmak oldukça önemlidir. Türkiye’de arıcılık sektörü içerisinde yaklaşık olarak 1 milyonun üzerinde arı üreticisi bulunur. Türkiye ekonomisine önemli katkılar sağlayan bu sektör bal üretiminin de çok önemli bir parçasıdır.

  • Arıcılık Eğitiminin Amacı

Katılımcıların modern arıcılık tekniklerini öğrenmelerinin yanı sıra bal arılarının hem ekonomiye hem de doğaya katkılarının anlaşılmasına imkan sunan arıcılık eğitimi; arı sağlığı, kolonilerin yönetimi ve arı bakımının nasıl yapılması gerektiği gibi konularda her türlü beceri ve bilgiyi kazandırmak amacı ile verilir.

  • Arıcılık Eğitimine Katılabilecek Kişiler Kimlerdir?

Arıcılık eğitimi sertifika programına arıcılığa ilgi duyan kişilerin katılmasının yanı sıra şu kişilerde katılabilir; o Tarım sektörü içerisinde faaliyet gösteren kimseler o Hobi olarak arıcılığa merak salan kimseler o Profesyonel olarak arıcılık yapmak isteyen kimseler o Arıcılık alanımda ek gelir elde etmek isteyen kimseler Özellikle arıcılık eğitimi sertifikası kursuna kayıt yaptırarak bu alanda çeşitli eğitim alarak kursu başarıyla bitirebilecek olan bu kişiler, eğitim sonrasında diledikleri alanda faaliyet gösterebilecektir.

Arıcılık Eğitim Sertifikası Almak İçin Arıcılık eğitiminin sonucunda katılımcılar bir bilgi sınavına tabii tutularak başarı değerlendirmesi yapılır. Başarılı olan katılımcılara program sonunda arıcılık eğitim sertifikası verilir. Bu sertifikayı alabilmek için kursu başarılı bir şekilde bitirmek yeterlidir.

  • Arıcılık Eğitimi Ne Kadar Sürer?

4 ila 8 hafta arasında bir sürede tamamlanan arıcılık eğitim kursu, hem teorik dersler hem yüz yüze derslerden oluşur. Arıcılık Eğitiminde Yapılacaklar Nelerdir? Hem teorik hem de uygulamalı derslerin bir arada sunulduğu bu eğitim programında; o Kolonilerin yönetimi o Arı hastalıkları ve zararları ile mücadele etme yöntemleri o Arı ekolojisi ve arı biyolojisi hakkında bilgi o Bal ve diğer ürünlerin hasadı ve pazarlama süreci o Modern arıcılık ve modern ekipmanların kullanımı Gibi bilgilerin yer aldığı arıcılık eğitimi, tüm bu beceri ve bilgilerin kursiyerlere kazandırılmasını hedefler.

  • Arıcılık Eğitiminin Faydaları

Arıcılık ile ilgilenen herkes için faydalı bir eğitim olarak görülen arıcılık eğitim programı, arıcılık hakkında en temel bilgileri ve becerileri kazandırır. Arıcılık sektöründe katılımcılara belirli bir kariyer yapma fırsatı sunarak, kişilerin arıcılık alanındaki tüm bilgi ve birikimlerini sürekli olarak yenilemelerine imkan sunar. Doğanın önemli bir parçası olan arıların öneminin kavranmasının yanında arıların korunmasının öneminin de anlaşılmasına olanak tanır. Sık Sorulan Sorular Arıcılık Eğitimi Sertifikası Nedir? Hobi olarak ya da profesyonel bir amaçla arıcılık ile ilgilenmek isteyen kimselerin başarı ile tamamladığı kurs sonucunda aldığı resmi bir belgedir. Arıcılık Eğitim Sertifikası Almak İçin Belirli Bir Şart Var Mıdır? Şart sağlama seçeneği bulunmaz. Dileyen herkes arıcılık eğitimine başvurabilir.

image
Ön Başvuru Formu
captcha
Çağrı Merkezi
WhatsApp Hattı